Ann Gewecke

Min bakgrund

Att läsa är att resa, uppleva nya världar, få nya insikter, tankar och lärdomar. Böcker har varit mitt stora intresse alltsedan jag lärde mig alfabetet. Sedan dess har jag plöjt mängder av böcker i de mest skiftande genrer.

Men det tog lång tid innan jag förstod att det var litteratur jag skulle ägna mig åt på heltid.  

Numera är jag yrkesutbildad lektör och har arbetat som lektör och manusutvecklare sedan 2018. På senare år har jag också skrivit egna böcker och är sedan 2023 medlem i Författarcentrum. 

Tidigare jobbade jag som legitimerad bildlärare och konsthantverkare inom keramik och textil. 

Under mina yrkesverksamma år har jag också varit projektledare inom IT-sektorn samt ledamot i kommunfullmäktige och tingsrätt. Bland mycket annat.

Pennskaft & pessar

Mitt skrivande började med en spritväska i brunt läder

Min farmors far tar spritväskan i den ena handen och motboken i den andra.

Konjaken ligger i säkert förvar på vägen hem från bolaget. Det kan behövas eftersom han har lite svårt att komma överens med spakar och pedaler samtidigt som han ska hålla ögonen på vägen och snurra på ratten i tid när vägen krumbuktar sig.

Det är en lördagskväll våren 1926. Veckan som avdelningschef på Cloettafabriken är slut. Min farmors far avnjuter den gyllene drycken tillsammans med en fet cigarr hemma i herrummet.

Min farmors mor knycker cigarren när han bara kommit halvvägs, drar ett bloss och förkunnar att det är dags att planera min farmors bröllop. 

Två generationer senare ärver jag väskan. Den är vackert sliten, hörnen är skavda och konjaken sedan länge urdrucken.

I väskan ligger i stället en pärlbroderad festklänning och ett pannband med en stor fjäder. Det är min farmors mors klänning och den luktar art déco och malmedel. Jag får veta av pappa att hon bar den på min farmors bröllop.

Väskan och klänningen får mig att fundera. Och att börja skriva. Jag hittar flera intressanta händelser i pappas släkt men framför allt hittar jag starka kvinnor.

Jag lägger ut de spridda bitarna och syr ihop dem med fiktiva delar. Det blev till slut romanen Pennskaft & pessar, den första delen i en trilogi. Läs mer om boken och beställ ditt signerade exemplar här.

Boken finns också inläst som ljudbok, du hittar den på Storytel, Nextory och Bookbeat. Den finns också tillgänglig som e-bok via ljudbokstjänsterna och som ljudbok och pappersbok på många bibliotek. 

Nästa del, som jag just nu arbetar med, kommer att heta Drömmar & dråpslag. Det är en fristående fortsättning som även den tar sin början 1926. Handlingen löper fram till maj 1940 och utspelas i Sverige och Danmark.

Den tredje delen, som kommer så småningom, kommer att utspelas i Sverige under beredskapstiden och i Danmark under den tyska ockupationen. Läs mer om trilogin här ->